El Parlament aprova una declaració institucional amb motiu del Dia mundial contra els trastorns alimentaris

Notícia del Parlament - 3 de desembre de 2019

Abans de començar el Ple d'avui, els grups parlamentaris han aprovat la següent Declaració Institucional amb motiu del Dia Mundial de lluita contra els trastorns alimentaris, llegida per la secretària primera de la Mesa, Joana Aina Campomar

DIA MUNDIAL DE LLUITA CONTRA ELS TRASTORNS ALIMENTARIS

El passat dia 30 de novembre se celebrà el Dia mundial de la lluita contra els trastorns de la conducta alimentària. 

Els Trastorns de la Conducta Alimentària, són trastorns mentals que es caracteritzen per una sèrie comportaments patològics caracteritzats per un excessiu control del pes i la imatge. Aquest trastorns estan generats per diferents factors d'origen biològic, psicològic, familiar, social i cultural i que , al confluir, provoquen conseqüències molt greus, tant per a la salut física, com mental de la persona que els pateix.

Avui dia, amb la societat de la informació, de les xarxes socials i de la imatge, s’ha generalitzat el culte excessiu a la imatge personal, establint i generalitzant models i arquetips que, de vegades, van en contra a la fisiologia general de les persones i generen situacions d’angoixa. Aquesta necessitat d’apropar-se a models idíl·lics, conjuntament amb la cultura de “l’èxit” que s’ha implantat al món occidental, generen situacions sense sortida i que, moltes vegades, condueixen cap a trastorns de la alimentació.

Els TCA més coneguts són l'anorèxia nerviosa i la bulímia nerviosa, però també n´hi ha altres, com el trastorn per afartament, l'ortorèxia (l'obsessió pel menjar sa), la vigorèxia (l'obsessió per l'exercici físic) i l’ebriorexia, la qual combina un problema d’addicció a l’alcohol i de trastorn alimentari, agreujant molt més les seves conseqüències.

Els TCA són malalties greus que es poden curar si es fan tractaments mitjançant equips especialitats però, aquest són uns processos llargs i complexos perquè la majoria de vegades les persones que les pateixen no tenen consciència de seva malaltia i no senten la necessitat de tractament, la qual cosa allarga i complica molt els processos i els tractaments.

Aquests Trastorns de la Conducta Alimentària generen situacions familiars, personals, laborals i socials molts complexes, però, per contra, la implicació de la família i  l’entorn més proper és primordial per intentar que la persona afectada rebi el tractament que necessita encara que no existeixi la consciència suficient i, evitar així, que la malaltia es cronifiqui

Malgrat que la malaltia afecta ambdós sexes, els TCA afecten majoritàriament a les dones. A l’Estat Espanyols entre un 4,1 i un 6,5 % de dones entre 12 i 21 anys estan afectades per un Transtorn de la Conducta Alimentària, i un 12 % més està en risc de patir-ne un durant aquest  període , mentre que sols està afectat el 0,3 % d’homes.

A més, aquests TCA moltes vegades deriven cap a altra situació encara més greu. Fins a un 20 % dels casos d’anorèxia tendeixen a cronificar-se i, a més, multipliquen fins a 13 vegades el nombre de suïcidis respecte a la  població general.

Tota aquesta situació fa que sigui de vital importància la seva visibilització i la lluita ferma i compromesa per part de totes i tots.

Per això,

El Parlament de les Illes Balears constata la importància dels Trastorns de la Conducta Alimentària i remarca la necessitat de dedicar esforços i recursos, tant pel seu tractament com per la seva prevenció.

El Parlament de les Illes Balears posa de manifest la feina i el sofriment de les famílies i expressa el seu reconeixement davant l’esforç personal, material i social que han de fer per aconseguir la cura de totes i tots els afectats.

El Parlament de les Illes Balears expressa el seu rebuig més ferm a totes les xarxes socials i pàgines web que promocionen aquest tipus de models i la imatge derivada del sofriment d’aquests trastorns de la conducta alimentària.

 

 

Compartir FaceBookCompartir TwitterCompartir Google+

Correu del ciutadà

Contactau amb el Parlament, no oblideu que els camps assenyalats amb un signe (*) i en vermell són obligatoris.

Tipus de missatge

Per evitar el correu brossa generat per robots maliciosos, per favor, escriviu el resultat de la suma al camp de resultats abans de pitjar el botó d'enviar.

El resultat de

El termini de resposta serà de dos dies hàbils a partir de l'enviament.

Multimèdia

No hi ha cap emissió en directe en aquests moments.
La següent emissió serà: dia 14/05/2024 a les 09:55h de la COMISSIÓ D'HISENDA I PRESSUPOSTS

Canal YouTube del Parlament                                   

No hi ha emissió en directe

Enllaços d'interès

Enllaç Biblioteca

Biblioteca del Parlament de les Illes Balears

Des d’aquí podeu accedir a la cerca de llibres i altres publicacions en el catàleg de la biblioteca i a una sèrie de dossiers relacionats amb l’activitat parlamentària.

Enllaç Junta Electoral

Junta Electoral de les Illes Balears

La Junta Electoral de les Illes Balears posa a la vostra disposició informació corresponent a les eleccions al Parlament de les Illes Balears i als consells insulars.

Peu de pàgina

Idioma:



    Nre. de visites : 56736565

Mapa Web

Carrer Conqueridor, 11. 07001 Palma, Tel. 971 228 281 Fax 971 718 201