La Sala de Plens acull l'onzena edició del Parlament Infantil

Notícia del Parlament - 17 de novembre de 2022

El president Vicentç Thomas ha agraït les propostes formulades pels consells infantils i adolescents i la relació entre el Parlament, UNICEF i OBIA que ha permès desenvolupar la onzena edició del Parlament Infantil.

ÀLBUM FOTOGRÀFIC

Amb motiu de la pròxima celebració del Dia Internacional de la Infància (20 de novembre), la Sala de Plens del Parlament ha acollit avui matí el XI Parlament Infantil, que ha portat per lema “Dia Mundial de la Infància: els nostres drets, les nostres emocions”. L'acte ha estat organitzat per UNICEF Comitè Balears i per l'Oficina Balear de la Infància i l'Adolescència (OBIA), en coordinació amb el Parlament de les Illes Balears.

L’onzena edició del Parlament infantil ha suposat recuperar el format habitual: la celebració a la Sala de Plens, després de dos anys en els quals s’havia celebrat en format telemàtic per causa de la COVID.

Durant el transcurs d’aquesta sessió els infants i adolescents (ordenats a través de centres escolars o consells infantils) han participat en una sessió parlamentària simulada, ocupant la Mesa  i els seus càrrecs, realitzant i proposant iniciatives parlamentàries que posteriorment es traslladaran als organismes públics responsables i s’analitzaran les respostes obtingudes una sessió de cloenda que se sol celebrar abans de l’estiu.

Cada edició es vincula a un eix temàtic que serveix de guia per les propostes i intervencions dels infants. Enguany ha portat per lema “els nostres drets, les nostres emocions” i ha estat dedicada a la salut mental. En les seves intervencions, els infants han fet esment que és un tema que els preocupa i alguns d’ells han posat el focus en les xarxes socials i la importància de les relacions familiars i d’amistat per no caure en problemes de salut mental.

Aquesta activitat s'emmarca en la celebració anual de l'aprovació de la Convenció sobre els Drets de la Infància, que el pròxim 20 de novembre compleix trenta-tres anys. Es tracta del tractat internacional més ratificat de la història. En compliment del seu dret a la participació, la proposta que s'ha llançat des d'UNICEF Comitè Balears ha aprofundit en la consideració dels drets de la infància, i especialment la seva vinculació amb el benestar emocional.

En una sessió presidida per Leo, representant del Consell de Participació de Santa Eulària des Riu, s'han presentat propostes i vídeos amb l'objectiu de millorar l'atenció, prevenció i la desestigmatització de la salut mental en la infància i l'adolescència, així com diferents consells encaminats a millorar el seu benestar emocional. Amb una dinàmica d'exposició a les autoritats competents presents en l'acte de les seves propostes, l'activitat tindrà un espai de seguiment, previsiblement el mes de maig, amb la rendició de comptes amb les institucions sobre el compliment de les propostes realitzades.

A més, en aquesta ocasió, el debat i el treball sobre salut mental s'ampliarà i s'aprofundirà en la I Trobada Balear de Consells de Participació Infantil i Adolescent que se celebrarà a Santa Eulària des Riu, els pròxims 28 i 29 de gener. La regidora de cultura del municipi, Marisol Ferrer, ha llançat una invitació a participar en aquesta trobada a tots els grups infantils participants en aquesta sessió.

Unicef, OBIA i Parlament

Des d'UNICEF Comitè Espanyol se celebra el Dia Universal de la Infància amb propostes per als centres educatius, Parlaments Infantils, Ciutats Amigues per visibilitzar la necessitat de continuar treballant i sensibilitzar sobre la protecció de la infància i el compliment urgent de tots els seus drets.

UNICEF promou els drets i el benestar de tota la infància en tot el treball que desenvolupa. Juntament amb els nostres aliats, treballem en 190 països i territoris per a transformar aquest compromís en accions pràctiques, centrant especialment els nostres esforços a arribar als nens, nenes i adolescents més vulnerables i exclosos per al benefici de tots, a tot arreu.

Des de l'Oficina Balear de la Infància i l'Adolescència (OBIA) se sumen a celebrar el Dia Universal de la Infància com una fita històrica pels drets de les nines i nins de tot el món. La ratificació de la Convenció dels Drets dels Nins recorda que totes les persones menors d'edat són subjectes de ple dret i que les administracions i organismes que es dediquen a defensar els seus drets han de vetllar pel seu compliment. Des de l'OBIA es destaca l'interès superior del menor com un principi universal i amb rang jurídic que tothom ha d'adoptar i recorden que s'ha de respectar el seu dret a ser escoltats i a tenir en compte la seva opinió en totes aquelles decisions que ho puguin afectar. Per això, l'OBIA fa notar la necessitat de fomentar la participació i la implicació dels nins i joves adolescents com a agents actius de canvi i fomentar vies perquè puguin formar canals de participació en tots els àmbits de la seva vida.

El Parlament de les Illes Balears en l'XI Parlament Infantil, segueix amb el ferm compromís adquirit de fer costat a organitzacions i actes que potenciïn la presa de consciència cap als problemes dels nins i nines de tot el món.
Propiciar el debat entre nins i adolescents i proporcionar un espai on puguin tractar aquells temes i aspectes que els afecten, és el millor estímul perquè desenvolupin aptituds i actituds que els permetin sentir-se ciutadans i interioritzar criteris de sostenibilitat, consciència ecològica i estima de l'entorn en el qual viuen.

L'acte ha comptat amb la presència del president del Parlament, Vicenç Thomas, la presidenta d'UNICEF Comitè de Balears, Mercedes del Pozo, el coordinador d'UNICEF Comitè de Balears, Claudio López, i el director de l'Oficina Balear de la Infància i l'Adolescència (OBIA), Josep Lluís Riera. També hi han estat presents els parlamentaris: Cristina Mayor (Unidas Podemos), Lina Pons (El Pi-Proposta per les Illes Balears), Juan Manuel Gómez (Ciudadanos), Margalida Durán (Popular) i Irantzu Fernández (Socialista). 

Desenvolupament de la plenària

L'acte s'ha iniciat amb les paraules de benvinguda del president del Parlament Infantil del Consell de Participació de Santa Eulària des Riu.

Tot seguit s'ha procedit a les intervencions dels representants dels consells d'infància de Santanyí, de Ciutadella, del Consell de Mallorca, de Felanitx, de Calvià, de Maó, de Sant Lluís, de Sant Josep de Sa Talaia, IES Can Balo, Santa Eulària des Riu, Eivissa i Formentera

També s'ha presentat per part del Consell d´Infants de Santa Eulària des Riu de la 1a Trobada de Consells Infantils i Adolescents que es celebrarà a Santa Eulària des Riu els dies 28 i 29 de gener de 2023.

Finalment, i per cloure l'acte, el president del Parlament, Vicenç Thomas, s'ha adreçat als nins i nines participants en aquesta plenària infantil i ha reafirmat l'esperança i tranquil·litat pel futur de la democràcia al veure que persones joves estan tan implicades en analitzar el present i proposar millores per la societat del demà.  També ha expressat que parlar de salut mental és una bona notícia perquè suposa preocupar-se per cuidar-la i intentar reconduir aquelles situacions o circumstàncies que poden afectar el propi benestar emocional i els dels altres. Per al president Thomas, la cura de salut mental és un assumpte que requereix la implicació de tothom; també des de les institucions s'ha de tenir cura per facilitar el desenvolupament d’una ciutadania saludable i promocionar el benestar emocional. En aquest sentit, el president del Parlament ha recordat que tots els grups parlamentaris es varen posar d’acord per aprovar una iniciativa clau en el mateix hemicicle on s'ha desenvolupat l'acte: un pacte social pel benestar emocional i la salut mental de les Illes Balears. Aquest pacte tracta de posar en marxa un acord global que inclogui una representació de la societat el més àmplia possible: la comunitat educativa i sanitària, entitats socials, a més de les administracions i grups parlamentaris. Tot amb un mateix objectiu: treballar de manera coordinada per a desenvolupar polítiques en aquest àmbit, amb una especial atenció a la població infantil i juvenil. El president ha expresat la necessitat d'escoltar la veu dels nins i joves per saber quines són les seves preocupacions i les seves necessitats. Per això, són tan importants jornades com les d’avui, en les quals es poden sentir les aportacions per conèixer la situació de partida i cap on cal adreçar-se per garantir el benestar emocional de tothom.

Finalment, Vicenç Thomas, ha volgut agrair a Unicef la confiança que diposita en aquesta cambra per la celebració d’aquest acte amb motiu del Dia Universal de la Infància i ha donat l'enhorabona a tots els participant. També els ha emplaçat per veure's en la sessió de rendició de comptes. 

Per a més informació sobre la jornada: Claudio López, UNICEF Comité Baleares, baleares@unicef.es  644 31 40 59

Compartir FaceBookCompartir TwitterCompartir Google+

Correu del ciutadà

Contactau amb el Parlament, no oblideu que els camps assenyalats amb un signe (*) i en vermell són obligatoris.

Tipus de missatge

Per evitar el correu brossa generat per robots maliciosos, per favor, escriviu el resultat de la suma al camp de resultats abans de pitjar el botó d'enviar.

El resultat de

El termini de resposta serà de dos dies hàbils a partir de l'enviament.

Multimèdia

No hi ha cap emissió en directe en aquests moments.
La següent emissió serà: dia 29/11/2022 a les 09:00h del Ple del Parlament de les Illes Balears

Canal YouTube del Parlament                                   

No hi ha emissió en directe

Enllaços d'interès

Enllaç Biblioteca

Biblioteca del Parlament de les Illes Balears

Des d’aquí podeu accedir a la cerca de llibres i altres publicacions en el catàleg de la biblioteca i a una sèrie de dossiers relacionats amb l’activitat parlamentària.

Enllaç Junta Electoral

Junta Electoral de les Illes Balears

La Junta Electoral de les Illes Balears posa a la vostra disposició informació corresponent a les eleccions al Parlament de les Illes Balears i als consells insulars.

Peu de pàgina

Parlament de les Illes Balears

Carrer Conqueridor, 11. 07001 Palma,

Tel. 971 228 281

Fax 971 718 201

Idioma:    Nre. de visites : 41427705

Mapa Web