El Parlament acull la presentació de l'Informe de l'estat de la pobresa a les Illes Balears 2021

Notícia del Parlament - 15 d'octubre de 2021

Elaborat per la Xarxa per a la inclusió social EAPN-Illes Balears, l'informe estableix que la taxa de pobresa a les Illes Balears se situa en el 14% i que les dones són les més afectades.

En el marc del Dia Internacional per a l’Erradicació de la Pobresa, que es commemora dia 17 d'octubre, la Sala d’Actes del Parlament ha acollit la presentació de l’Informe de l’Estat de la Pobresa a les Illes Balears 2021 per part de la Xarxa per a la inclusió social EAPN-Illes Balears.

Audiència

Minuts abans el president del Parlament, Vicenç Thomas, ha donat audiència a Xavier Torrens, president EAPN-Illes Balears-Xarxa per la Inclusió Social, qui ha estat acompanyat pel director tècnic Andreu Grimalt.

Tot seguit, a la Sala d’Actes del Parlament, s’ha procedit a la presentació de l’esmentat informe.

Paraules de benvinguda de la vicepresidenta

La vicepresidenta primera del Parlament, Gloria Santiago, ha adreçat unes paraules de benvinguda a tots els assistents i ha fet notar la importància de la lluita contra la pobresa i l'exclusió social. També ha agraït la feina d'EAPN Balears i la insistència en mantenir en un primer pla un problema que posa en risc l'estabilitat de la nostra societat.  Per a Santiago "una societat on hi hagi rics, molt rics, i pobres, molt pobres, és un fracàs polític i social que ha d'assumir-se amb tota la seva cruesa. La pobresa adopta múltiples formes i la seva persistència es deu a múltiples causes, però cal actuar-hi amb valentia i amb compromís honest". 

Presentació de l’informe: la pobresa afecta més a les dones a les Illes Balears

El president d’EAPN-IB, Xavier Torrens, i el director tècnic, Andreu Grimalt, han presentat l’informe de l’Estat de la Pobresa a les Illes Balears de 2021, que desmunta una aparent paradoxa que suposa un increment sostingut en la renda mitjana que no es tradueix en una reducció clara dels indicadors de pobresa i exclusió: "el creixement per ell mateix no garanteix una millora de les condicions de vida de les persones". 

Principals dades i conclusions de l’informe 2021

 • Un 22% de la població de l’arxipèlag (més 266.000 persones) estan en risc de pobresa i/o situació d’exclusió social, unes 87.000 més que el 2019. La taxa de pobresa a les Illes Balears es situa en el 14%.
 • Les dones són les més afectades per la pobresa i/o l’exclusió social, més de 51.000 dones es troben en aquesta situació, un 60,80% (del total que són 84.000).
 • 500 persones de les Illes Balears es troben en situació de pobresa severa ( sobreviuen amb menys de 281 € mensuals). Aquesta és una dada pre-pandèmica.
 • 84.000 persones de les Illes Balears (un 6,9%) viuen en condicions de Privació Material Severa. Un de cada tres illencs no pot fer front a despeses imprevistes. En aquest sentit, l'increment de la Privació Material Severa a les Balears aquest últim any ha estat de quatre punts percentuals, que equival a un creixement del 138%, xifra molt superior a la registrada per a la mitjana nacional, tant en termes absoluts com relatius, tenint en compte la pandèmia de la Covid-19. 
 • Un 31,7% de la població no es pot permetre anar de vacances almenys una setmana a l’any.
 • Un 7,2% no es pot permetre carn, pollastre o peix cada dos dies.
 • Un 19,9% no es pot permetre mantenir l’habitatge amb una temperatura adequada.
 • Un 36,6% no té capacitat per afrontar despeses imprevistes.
 • Un 13,1% té retards en el pagament de despeses de l’habitatge en els últims dotze mesos.
 • Un 2,8% no es pot permetre disposar d’un cotxe.
 • Un 7,7% no es pot permetre disposar d’un ordinador.
 • La població que experimenta dificultats per arribar a final de mes se situa en el 49,1% en el darrer any (2020 tenint el compte la pandèmia).
 • 43.000 persones residents a les Illes Balears viuen en llars amb baixa intensitat de treball, una xifra significativament més elevada que la registrada en l’anterior informe (31.000 persones): la baixa Intensitat de Treball per Llar és la relació entre el nombre de mesos treballats per tots els membres de la llar i el nombre total de mesos que, en teoria, podrien treballar tots els membres en edat de treballar). Al voltant d’un 15% de les persones que tenen un treball remunerat es troben en aquesta situació de risc.
 • Un 42,7%, és a dir, 84.000 pensionistes, reben una renda inferior al llindar de la pobresa (688 €). 35.000 pensionistes estan en situació de pobresa severa, donat que cobren menys de 458€.

Tenint en compte aquestes dades, l’EAPN-IB recomana:

 1. Dissenyar i aplicar polítiques socials que incloguin necessàriament la perspectiva de gènere i l’eliminació de la bretxa digital.
 2. Dissenyar i aplicar una política d'habitatge clara que impulsi l’habitatge públic i lloguer social.
 3. Incrementar les pensions mínimes millorant les condicions laborals per poder garantir en el futur una vellesa digna.
 4. Fer real i efectiva la garantia d’ingressos a la ciutadania.

Podeu consultar més dades amb relació a l’informe de la pobresa a balears 2021 a l'enllaç següent: Dossier premsa informe d’EAPN-Illes Balears.

 

Compartir FaceBookCompartir TwitterCompartir Google+

Correu del ciutadà

Contactau amb el Parlament, no oblideu que els camps assenyalats amb un signe (*) i en vermell són obligatoris.

Tipus de missatge

Per evitar el correu brossa generat per robots maliciosos, per favor, escriviu el resultat de la suma al camp de resultats abans de pitjar el botó d'enviar.

El resultat de

El termini de resposta serà de dos dies hàbils a partir de l'enviament.

Multimèdia

El ple en directe. La següent emissió serà: No se ha podido obtener la fecha del siguiente pleno

Canal YouTube del Parlament                                   

No hi ha emissió en directe

Enllaços d'interès

Enllaç Biblioteca

Biblioteca del Parlament de les Illes Balears

Des d’aquí podeu accedir a la cerca de llibres i altres publicacions en el catàleg de la biblioteca i a una sèrie de dossiers relacionats amb l’activitat parlamentària.

Enllaç Junta Electoral

Junta Electoral de les Illes Balears

La Junta Electoral de les Illes Balears posa a la vostra disposició informació corresponent a les eleccions al Parlament de les Illes Balears i als consells insulars.

Peu de pàgina

Parlament de les Illes Balears

Carrer Conqueridor, 11. 07001 Palma, Tel. 971 228 281 Fax 971 718 201

Idioma:

  Nre. de visites : 28450173

Mapa Web