El Parlament augmenta la participació de la societat amb les preguntes d'iniciativa ciutadana

Notícia del Parlament - 15 d'octubre de 2020

Permet al Parlament implicar més directament a la societat en la feina de control paralmentari al Govern. Ho ha explicat avui matí el president del Parlament, Vicenç Thomas, després de l'acord pres per la Mesa. 

El president del Parlament de les Illes Balears, Vicenç Thomas, ha anunciat avui matí davant els mitjans de comunicació l'acord de la Mesa del Parlament, que ha traslladat a la Junta de Portaveus, d'impulsar la iniciativa que preveu el Reglament del Parlament de les Illes Balears (article 203) de formular preguntes per part de la ciutadana al Govern.

Per al president "es tracta d'un acord que permet al Parlament implicar més directament a la societat en la feina de control parlamentari al Govern. A partir d'ara, una persona que visqui a les Illes Balears podrà presentar una pregunta al Govern perquè sigui resposta de forma oral al plenari o a una comissió". Thomàs també ha manifestat que la societat "ha deixat de ser un col·lectiu passiu indiferent. La societat en el seu conjunt, avui en dia, també és un protagonista de la vida política perquè reclama més participació en la presa de decisions". En definitiva, "el Parlament serà més obert i també més plural perquè la societat, cada persona que la integra, tindrà la possibilitat de participar en la funció de control al Govern", ha conclòs Vicenç Thomas.

Detalls de les preguntes d’iniciativa ciutadana
Les preguntes les poden realitzar:
a) Els ciutadans i ciutadanes residents a les Illes Balears.

b) Les entitats inscrites en el registre d'associacions de la CAIB.

c) Els col·lectius socials (que comptin amb 25 persones amb domicili a les Illes Balears).

d) Les institucions (persones jurídiques) amb domicili a la nostra comunitat autònoma.

Qui vulgui tramitar una pregunta, podrà descarregar-se un formulari a l'espai web del Parlament on haurà d'especificar les dades personals requerides, el mètode de contacte per a les comunicacions i la pregunta que es vol formular al Govern.
Un cop emplenat s'ha de presentar al registre del Parlament, perquè la Mesa examini si compleix els requisits formals necessaris per poder esser traslladada als diputats i diputades de la Cambra.
Si la pregunta compleix els criteris formals i és qualificada per la Mesa, estarà en condicions d'esser assumida per un diputat dels GGPP que fan preguntes de control al Govern. El responsable de formular-la davant el ple o la comissió haurà de mencionar el nom el ciutadà que ha tramitat la qüestió.
Els diputats podran assumir simultàniament un màxim de 2 preguntes per formular al plenari i 2 per comissions. Sí abans d'un mes no s'han formulat aquestes preguntes podran ser assumides per un altre diputats.
Les que es plantegin al plenari formaran part del cupó habitual setmanal dels grups parlamentaris . En cas que les preguntes assumides no siguin incloses en cap ordre del dia, al final de cada període ordinari es remetran al Govern perquè siguin contestades per escrit. És a dir, que sempre trobaran una resposta.
En tot moment s'informarà el ciutadà de l'estat en el qual es troba la seva pregunta formulada.

Compartir FaceBookCompartir TwitterCompartir Google+

Correu del ciutadà

Contactau amb el Parlament, no oblideu que els camps assenyalats amb un signe (*) i en vermell són obligatoris.

Tipus de missatge

Per evitar el correu brossa generat per robots maliciosos, per favor, escriviu el resultat de la suma al camp de resultats abans de pitjar el botó d'enviar.

El resultat de

El termini de resposta serà de dos dies hàbils a partir de l'enviament.

Multimèdia

El ple en directe. La següent emissió serà: No se ha podido obtener la fecha del siguiente pleno

Canal YouTube del Parlament                                   

No hi ha emissió en directe

Enllaços d'interès

Enllaç Biblioteca

Biblioteca del Parlament de les Illes Balears

Des d’aquí podeu accedir a la cerca de llibres i altres publicacions en el catàleg de la biblioteca i a una sèrie de dossiers relacionats amb l’activitat parlamentària.

Enllaç Junta Electoral

Junta Electoral de les Illes Balears

La Junta Electoral de les Illes Balears posa a la vostra disposició informació corresponent a les eleccions al Parlament de les Illes Balears i als consells insulars.

Peu de pàgina

Parlament de les Illes Balears

Carrer Conqueridor, 11. 07001 Palma, Tel. 971 228 281 Fax 971 718 201

Idioma:

    Nre. de visites : 16516562

Mapa Web