El Parlament celebrarà dia 20 de juny la sessió constitutiva de la X legislatura

Notícia del Parlament - 17 de juny de 2019

El president de la Diputació Permanent, Baltasar Picornell, signà la setmana passada la resolució per convocar la sessió constitutiva del Parlament de la X legislatura, que tindrà lloc aquest dijous, dia 20 de juny, a les 10.00 hores.

En el Parlament sorgit de les eleccions autonòmiques del passat 26 de maig, dels 59 escons de l’hemicicle 19 estaran ocupats pel Partit Socialista Obrer Espanyol, 16 pel Partit Popular, 6 per Unides Podem, 5 per Ciudadanos, 4 de MÉS per Mallorca, 3 per El Pi, 3 per Vox, 2 per MÉS per Menorca i 1 per Gent per Formentera-PSOE-EUIB.

El president de la Diputació Permanent, Baltasar Picornell, signà la setmana passada la resolució per convocar la sessió constitutiva del Parlament de la X legislatura, que tindrà lloc dijous que ve, dia 20 de juny, a les 10.00 hores.

 

Desenvolupament de la sessió

En compliment del Reglament de la cambra, la sessió serà presidida per una mesa d’edat, integrada pel diputat electe de major edat en el nou Parlament en qualitat de president –previsiblement Pablo Jesús Jiménez (Unides Podem)– i pels dos diputats més joves, que actuaran com a secretaris –previsiblement Tania Marí (PP) i Gloria Santiago (Unides Podem)–.

La Presidència declararà oberta la sessió i una de les secretàries farà lectura de la resolució de la sessió constitutiva, de la relació de diputats i diputades electes i dels recursos contenciosoelectorals interposats, amb indicació dels diputats i les diputades electes que poguessin quedar afectats per la resolució d'aquests. Es procedirà, seguidament, per part del Ple a l’elecció de la Mesa del Parlament a través del sistema de votació de papereta i urna.

A l'elecció del president o la presidenta, cada diputat i diputada escriurà un sol nom a la papereta. En resultarà elegida la persona que obtengui el vot de la majoria absoluta dels membres de la cambra. Si ningú no obtenia en primera votació aquesta majoria, es repetirà l'elecció entre les persones que hagin aconseguit les dues votacions majors i en resultarà elegida la que n'obtengui més vots.

Els vicepresidents i/o les vicepresidentes s'elegiran simultàniament. Cada diputat i diputada escriurà un sol nom a la papereta. En resultaran elegides, per ordre successiu, les dues persones que obtenguin major nombre de vots. Els secretaris i/o les secretàries seran elegits de la mateixa forma.

Si en alguna votació es produïa empat, se celebraran votacions successives entre les persones candidates igualades en vots, i si l'empat persistia després de quatre votacions, es considerarà elegida la persona candidata que formi part de la llista més votada a les eleccions autonòmiques.

Una vegada concloses les votacions, les persones elegides ocuparan els seus llocs. El president o la presidenta electe prestarà i sol·licitarà de la resta de diputats i diputades, el jurament o la promesa d'acatar la Constitució i l'Estatut d'Autonomia de les Illes Balears, per a la qual cosa seran cridats per ordre alfabètic. Un cop acabada la crida, la Presidència declararà constituït el Parlament i n'aixecarà seguidament la sessió. És habitual també que el president o presidenta del Parlament pronunciï un primer discurs institucional.

La constitució del Parlament serà comunicada per la seva presidència al Rei, a la Presidència del Govern de les Illes Balears en funcions, a la Presidència del Congrés i a la del Senat i a la Presidència del Govern de l’Estat.

Des de 1983, el Parlament de les Illes Balears ha tingut 12 presidents:  Antoni Cirerol (1983-1987), Jeroni Albertí (1987-1991), Cristòfol Soler (1991-1995), Joan Huguet (1995-1999), Antoni Diéguez (1999-1999), Maximilià Morales (1999-2003), Pere Rotger (2003-2007 i 2011-2012), Maria Antònia Munar (2007-2010), Aina Rado (2010-2011), Margalida Durán (2012-2015), Xelo Huertas (2015-2017) i Baltasar Picornell (2017-2019).

 

Constitució dels grups parlamentaris i sessió d’investidura

A partir del dia de la sessió constitutiva, s’obri un termini màxim de 10 dies per a la constitució dels grups parlamentaris, i de 15 dies perquè el president o la presidenta del Parlament, havent consultat prèviament amb els portaveus designats pels partits o grups polítics amb representació parlamentària, proposi a la cambra un candidat o una candidata a la Presidència de la comunitat autònoma. La sessió d'investidura de la persona candidata proposada haurà de convocar-se almenys amb dos dies d'antelació.

 

Compartir FaceBookCompartir TwitterCompartir Google+

Correu del ciutadà

Contactau amb el Parlament, no oblideu que els camps assenyalats amb un signe (*) i en vermell són obligatoris.

Tipus de missatge

Per evitar el correu brossa generat per robots maliciosos, per favor, escriviu el resultat de la suma al camp de resultats abans de pitjar el botó d'enviar.

El resultat de

El termini de resposta serà de dos dies hàbils a partir de l'enviament.

Multimèdia

No hi ha cap emissió en directe en aquests moments.
La següent emissió serà: dia 23/04/2024 a les 10:00h del Ple del Parlament de les Illes Balears

Canal YouTube del Parlament                                   

No hi ha emissió en directe

Enllaços d'interès

Enllaç Biblioteca

Biblioteca del Parlament de les Illes Balears

Des d’aquí podeu accedir a la cerca de llibres i altres publicacions en el catàleg de la biblioteca i a una sèrie de dossiers relacionats amb l’activitat parlamentària.

Enllaç Junta Electoral

Junta Electoral de les Illes Balears

La Junta Electoral de les Illes Balears posa a la vostra disposició informació corresponent a les eleccions al Parlament de les Illes Balears i als consells insulars.

Peu de pàgina

Idioma:



    Nre. de visites : 55919051

Mapa Web

Carrer Conqueridor, 11. 07001 Palma, Tel. 971 228 281 Fax 971 718 201